Att tänka på när ditt barn går hem själv från skolan – en föräldraguide

Att tänka på när ditt barn går hem själv från skolan – en föräldraguide

Det kan vara svårt att veta när ett barn är redo att gå hem från skolan själv. Man brukar säga att det är först i 10-12 årsåldern man kan förvänta sig att ett barn klarar av att gå själv i trafiken. Men som förälder får man såklart avgöra själv vad barnet klarar av eftersom alla är olika.
 

Vad kan man som förälder göra för att skapa en trygg skolfärd för sitt barn?

1. Planera och gå vägen tillsammans  🗺️

Börja med att hitta den säkraste vägen, tänk på trafikens hastighet, trafikmängd, om det finns cykelbana eller gångbana, om vägar måste korsas samt var det finns bra belysning. Träna sedan på att gå vägen tillsammans medan ni diskuterar vilka gångbanor och övergångsställen som är bäst att ta. 

 

2. Glöm inte reflexer   🌈

Se till att ditt barn syns i trafiken! Ytterkläder och skor i starka färger syns tydligare, och på vintern när det är mörkt på morgon och eftermiddag ska de utrustas med ordentliga reflexer och en ficklampa om det skulle behövas. Förutom de klassiska reflexvästarna finns det idag även reflexjackor, -vantar och -mössor. 

 

 

3. Gå med en kompis   👫

Finns det klasskompisar som bor i närheten som har samma skolväg? Hör med föräldrar i området om ni kan planera att era barn går tillsammans och har det som en rutin att alltid vänta på varandra. 

 

 

4. Träna trafikregler 🚥

Se till att lära ditt barn enkla trafikregler så att de vet hur de ska hantera trafiken. Vilken sida av vägen ska man gå på, hur korsar man säkert en väg och så vidare. Det finns massor av information och enkla videos att hitta på nätet, till exempel hos UR och trafikeniskolan.se

 

 

5. Skaffa en larmknapp   🚨

För att känna dig helt säker på att du får reda på ifall något skulle hända när ditt barn går själv, skaffa ett trygghetslarm med GPS-funktion som du kan fästa på ryggsäcken eller i barnets ytterkläder. Plegium Smart Emergency Button larmar direkt till dig med telefonsamtal och SMS med kartposition. Se till att barnet vet hur de ska larma.

Genom att gå igenom dessa steg ser du inte bara till att ditt barn får en trygg skolfärd, utan du lär också ut bra vanor som de kommer ha med sig resten av livet. Gör det till en vana att prata om trafikvett och få dem att förstå hur viktigt det är att de syns tydligt ute i trafiken, både på dagtid och när det är mörkt. 

Tillbaka till blogg

Fler blogginlägg

Ny appuppdatering: Inloggning för din säkerhet

Ny appuppdatering: Inloggning för din säkerhet

Vi är glada att introducera en viktig uppdatering av Plegium-appen som fokuserar på din säkerhet. Från och med nästa uppdatering kommer alla användare behöva skapa ett konto för att få tillgång...

Vad är skillnaden mellan Plus och Premium?

Båda abonnemangen ger dig live-tracking, virtuell larmknapp i appen, möjlighet att lägga till fler nödkontakter med mera. Skillnaden är att Premium även har koppling till larmcentral.