FAQ

Hur kopplar jag ihop min försvarsspray med min telefon?

Att ansluta din Plegium Smart Försvarsspray eller Plegium Smart Mini Försvarsspray tar bara någon minut. Gör såhär:

1. Ladda ner Plegium-appen från App Store eller Google Play. Skapa ett konto och följ instruktionerna i appen. Glöm inte att ge appen behörighet att använda Bluetooth och platstjänster.

2. Anslut din spray till appen genom att trycka på "Lägg till enhet" på hemskärmen och sedan ange den fyrsiffriga koden som finns under säkerhetslocket. Du kan också lägga till din enhet genom att gå till Inställningar > Närliggande Plegium-enheter och hitta din spray i listan.

3. Lägg till nödkontakter genom att klicka på "Lägg till kontakt" i appen och välj mobiltelefonnummer från din kontaktlista. Din spray är nu ansluten till din telefon och redo att användas.

För att testa alla funktioner utom sprayen, använd ett vasst föremål för att skjuta ned testspaken på sidan av produkten i 10 sekunder, och skjut sedan upp den igen. Detta kommer att aktivera alla funktioner och skicka ut larm till dina nödkontakter (så kom ihåg att meddela dem att du testar).

Notera att Plegium-appen måste vara öppen för att positions-SMS och telefonsamtal ska kunna skickas iväg. Det räcker att appen är igång i bakgrunden och telefonen kan vara låst, men om du aktivt stänger ("dödar") appen så kommer den inte att kunna ta emot signalen från din spray att den har avfyrats.

 

Hur kopplar jag ihop min larmknapp med min telefon?

 

Att ansluta din Plegium Smart Emergency Button med din telefon tar bara någon minut! Såhär gör du:

1. Ladda ner Plegium-appen gratis från App Store eller Google Play. Skapa ett konto och följ instruktionerna i appen. Glöm inte att ge appen behörighet att använda Bluetooth och platstjänster.

 

2. Anslut din larmknapp till appen genom att trycka på "Lägg till enhet" på appens hemskärm. Ange den fyrasiffriga koden som sitter på baksidan av produkten (om du har en Smart Emergency Button Wearable sitter koden på sidan av knappen). Du kan också lägga till din produkt genom att gå till Inställningar > Närliggande Plegium-enheter och hitta din knapp i listan.

3. Lägg till nödkontakter genom att klicka på "Lägg till kontakt" i appen och välj mobiltelefonnummer från din kontaktlista. Din larmknapp är nu ansluten till din telefon och redo att användas.

Notera att Plegium-appen måste vara öppen för att positions-SMS och telefonsamtal ska kunna skickas iväg. Det räcker att appen är igång i bakgrunden och telefonen kan vara låst, men om du aktivt stänger ("dödar") appen så kommer den inte att kunna ta emot signalen från din larmknapp att den har aktiverats.

Fungerar Plegium-appen för både Android- och iOS-användare?

Ja, Plegium-appen är kompatibel med både Android- och iOS. Du kan ladda ner appen gratis på App Store eller Google Play .

Plegium App Store Plegium Google Play

Hur testar jag min Plegium försvarsspray?

Du kan testa sirenen, LED-lampan och nödlarmen på din självförsvarsspray utan att aktivera själva sprayen (det är viktigt att du sparar all sprayvätska ifall du skulle hamna i en riktig nödsituation).

På sidan av din spray sitter en testspak. Använd ett vasst föremål och skjut ned spaken i 10 sekunder, sen upp igen.

Om du har en Smart eller Smart Mini, kom ihåg att informera dina nödkontakter i förväg så att de vet att det bara är ett testlarm.

Hur många nödkontakter kan jag ha?

Du kan du lägga in upp till 2 valfria nödkontakter i den kostnadsfria Plegium-appen.

Om du vill kunna lägga till fler kontakter kan du uppgradera till någon av våra betalda prenumerationer (Plus eller Premium) som ger dig möjlighet att lägga in upp till 7 kontakter och ger dig även tillgång till ytterligare säkerhetsfunktioner som koppling till larmcentral och live-tracking och mer.

Behöver mina nödkontakter ladda ner Plegium-appen?

Nej, dina nödkontakter behöver inte ladda ner appen för att ta emot larm från dig. Larmen skickas automatiskt som riktiga telefonsamtal och SMS direkt till deras mobiltelefoner.

Du behöver endast lägga till dina nödkontakters mobiltelefonnummer i Plegium-appen. När du aktiverar din spray eller larmknapp får dina nödkontakter telefonsamtal och SMS från ett svenskt telefonnummer.

Vi rekommenderar att du ber dina nödkontakter lägga in Plegiums telefonnummer i deras kontaktlista så att de vet vem som ringer om du skulle larma. Telefonsamtalen kommer från +46 8 446 820 20.

Hur ser nödlarmen ut när jag aktiverar min Plegium?

När du aktiverar din smarta Plegium-enhet (Plegium Smart Försvarsspray, Plegium Smart Mini Försvarsspray eller Plegium Smart Emergency Button) får dina nödkontakter direkt ett telefonsamtal med en automatisk röst som säger att du har aktiverat ditt larm och befinner dig i fara. 

Samtidigt får de även ett SMS med en Google Maps-länk som visar den exakta platsen där du aktiverade larmet.

För Plegium Plus- eller Premium-användare får nödkontakterna samma telefonsamtal. Men istället för en Google Maps-länk får de istället en länk till en trackingsida där de kan följa din position i realtid i upp till 3 timmar (eller tills att du stänger av platsdelningen).

Som Premium-användare skickas även nödlarmen till en larmcentral.

Vilket telefonnummer blir mina nödkontakter uppringda från om jag larmar med min Plegium?

Telefonsamtalen kommer från +46 8 446 820 20, och SMS kommer att visa "Plegium" som avsändare.

För att underlätta identifiering rekommenderar vi att du ber dina nödkontakter att lägga till Plegiums nummer i sina telefonböcker.

Hur använder jag min försvarsspray?

Såhär avfyrar du din självförsvarsspray på det mest effektiva sättet:

1. Håll i sprayen med en hand och skjut upp skyddslocket med tummen.

2. Tryck hårt med tummen i mitten av avtryckaren. När du gör det aktiveras alla funktioner samtidigt. Om du har en Smart spray (Smart eller Smart Mini), kom ihåg att din spray måste vara ansluten till din telefon för att nödlarmen ska aktiveras.

3. Rikta sprayen mot angriparens ögon, sedan mot näsa och mun.

Observera (för Plegium Smart och Combo): Även efter att du har släppt avtryckaren kommer siren och ljus att fortsätta ljuda och blinka tills du stänger av det genom att använda ett vass föremål för att skjuta upp testspaken som finns på sidan av produkten. Detta är en säkerhetsfunktion för att förhindra att en angripare stänger av det.

Hur aktiverar jag min Plegium Smart Emergency Button?

För att aktivera din larmknapp, tryck och håll ner de båda knapparna på sidan i 2 sekunder. Detta aktiverar larmet och skickar nödlarm med dina kartpositioner till dina inlagda nödkontakter via telefonsamtal och SMS.

Larmknappen måste vara ansluten till din telefon via Bluetooth för att larmet ska kunna aktiveras.

Hur länge kan jag spraya med min försvarsspray?

Alla Plegiums självförsvarssprayer har en varaktighet på 10-15 sekunders kontinuerligt sprayande.

Måste Plegium-appen vara öppen för att nödlarm ska fungera?

Ja och nej – Plegium-appen måste vara öppen för att kunna bibehålla Bluetooth-koppling till din enhet och därmed kunna skicka iväg nödlarm om du aktiverar den, men appen kan köras i bakgrunden och telefonen kan vara låst. Är appen däremot helt avstängd kommer den inte att kunna ta emot signal om du aktiverar din spray eller larmknapp.

Sprayen/larmknappen återansluts automatiskt när appen öppnas på nytt så länge den är inom Bluetooth-räckvidd till din telefon. Du kan när som helst kontrollera anslutningsstatusen i appen.

Behöver min spray eller larmknapp vara anslutna till min telefon hela tiden för att nödlarmen ska fungera?

Ja, för att nödlarmen ska aktiveras måste din Plegium-enhet bibehålla Bluetooth-anslutning till din telefon (detta kräver att den behöver befinna sig inom 2-3 m avstånd från din telefon), och Plegium-appen måste vara öppen. Om du stänger ner appen helt kommer enheten att koppla ifrån och appen kommer inte att kunna känna av när du aktiverar den, vilket innebär att nödlarm inte kommer att skickas ut. Enheten ansluts automatiskt på nytt när du öppnar appen igen eller om du placerar den inom Bluetooth-räckvidd från din telefon. Du kan alltid kontrollera om din enhet är ansluten inne i appen.

Observera att appen endast kontrollerar nödlarmen i din spray. Om din spray inte är ansluten till din telefon, och därmed inte kan skicka ut nödlarm, så påverkas inte de andra funktionerna i sprayen – så som mentholsprayen, LED-lampan och sirenen. Dessa fungerar fortfarande som vanligt.

Kan jag fylla på min självförsvarsspray?

Nej, kapslarna inuti våra sprayer är inbyggda och limmade för att garantera kundernas säkerhet. Vi rekommenderar därför att du skaffar en ny försvarsspray om du har använt den.

Kom ihåg att vi har en ersättningsgaranti i de fall där en kund behöver använda en av våra sprayer i skarpt läge. Om du har behövt använda din spray, skicka oss en kopia av polisrapporten så skickar vi ut en ny försvarsspray till dig.

Kan jag använda min Plegium försvarsspray igen efter att ha använt den, eller är det en engångsprodukt?

Varje spray innehåller 13 ml sprayvätska, vilket möjliggör upp till 10-15 sekunder av kontinuerligt sprayande. Det är såklart möjligt att fortsätta spraya så länge du inte har tömt tuben, men av säkerhetsskäl rekommenderar vi att du byter ut din spray efter användning för att säkerställa att du har en full spray redo ifall du skulle hamna i en nödsituation.

Observera att vi har en unik garanti på alla våra sprayer: om du behöver använda din Plegium försvarsspray i en riktig nödsituation som resulterar i en polisrapport så ger vi dig en ny spray gratis. Bara skicka in rapporten till oss, så skickar vi dig din nya spray.

Kan jag ta med min Plegium försvarsspray när jag reser utomlands?

Lagar och regler för försvarssprayer varierar mellan länder. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar de lokala lagarna för din destination. Vissa länder tillåter pepparspray, andra mentolbaserad spray, och vissa tillåter endast markeringssprayer.

Våra sprayer klassificeras som aerosoler och är därför inte tillåtna i kabinen på ett flygplan.

Hur långt räcker min Plegium försvarsspray?

Alla Plegium försvarssprayer har en räckvidd på minst 3 meter.

Är pepparspray lagligt i Sverige?

Alla våra produkter är lagliga och licensfria för privatpersoner i Sverige. Medan pepparspray, som innehåller extrakt av chilipeppar, är förbjudet för privatpersoner, har våra försvarssprayer som aktivt ämne, vilket är helt lagligt.

Den högt koncentrerade mentolen i våra sprayer ger en kraftfull och tillfälligt förblindande effekt på angripare, så att du kan ta dig till säkerhet. Vi har testat vår mentolspray mot pepparspray och den har visat sig vara lika effektiv, vilket gör den till ett lagligt och kraftfullt självförsvarsalternativ för privatpersoner i Sverige.

Hur ska jag förvara min försvarsspray?
Förvara din självförsvarsspray på en sval, torr plats utan direkt solljus och värme. Håll den undan från barn och husdjur, och håll regelbunden koll på utgångsdatumet.
Vad ska jag göra om jag råkar spraya mig själv eller någon annan med försvarsspray?
Om du eller någon annan av misstag sprayas med mentolspray är det viktigt att ta dig till ett ställe med frisk luft och skölja det drabbade området med kallt vatten. Sök läkarvård vid behov.
Vad har min försvarsspray för spraystråle?

Våra självförsvarssprayer har en såkallad "stream" spraystråle, vilket innebär att det är en samlad spraystråle som blir bredare längre fram. Stream-strålen har en lång räckvidd, ökar träffsäkerheten och har låg risk för "blow-back".

 

Måste jag betala för ett abonnemang för att kunna använda min Plegium?

Nej, inget abonnemang krävs för att använda din smarta försvarsspray eller larmknapp. Med den kostnadsfria Plegium-appen har du möjlighet att lägga in upp till 2 nödkontakter som larmas gratis via telefonsamtal och SMS om du aktiverar ditt larm.

Vi erbjuder dock två valfria betalda prenumerationsalternativ. Den första är Plegium Premium, som inkluderar ytterligare säkerhetsfunktioner så som koppling till larmcentral, live-tracking, möjlighet att lägga in upp till 7 nödkontakter, virtuell larmknapp med mera. Plegium Premium kostar 99 kr per månad, och du kan testa den gratis i 1 månad.

Det andra alternativet är Plegium Plus, som kostar 49 kr i månaden och erbjuder samma funktioner som Premium fast utan koppling till larmcentral.

Vilka funktioner ingår i Plegium-appens gratisversion?
Den kostnadsfria Plegium-appen innehåller följande funktioner: automatiska positions-SMS och telefonsamtal till nödkontakter, möjlighet att lägga in upp till 2 nödkontakter samt automatisk Bluetooth-koppling med dina Plegium enheter.
Vilka ytterligare säkerhetsfunktioner får jag med Plegium Plus?

Med Plegium Plus har du tillgång till alla funktioner som ingår i appens gratisversion, plus:

  • Live-tracking, så att nödkontakter och larmcentral kan följa dina rörelser tills du är i säkerhet.
  • Virtuell larmknapp i appen, så att du kan larma även om du inte har din spray eller nödknapp med dig (eller om du av någon anledning inte kan eller vill använda den).
  • En live-uppdaterad larmlogg så att du och dina nödkontakter kan se vilka som mottagit dina larm.
  • Möjlighet att lägga in upp till 7 nödkontakter.
Vilka ytterligare säkerhetsfunktioner får jag med Plegium Premium?

Med Plegium Premium har du tillgång till alla funktioner som ingår i appens gratisversion, plus:

  • Koppling till larmcentral, så att du kan få den hjälp du behöver när som helst på dygnet.
  • Live-tracking, så att nödkontakter och larmcentral kan följa dina rörelser tills du är i säkerhet.
  • Virtuell larmknapp i appen, så att du kan larma även om du inte har din spray eller nödknapp med dig (eller om du av någon anledning inte kan eller vill använda den).
  • En live-uppdaterad larmlogg så att du och dina nödkontakter kan se vilka som mottagit dina larm.
  • Möjlighet att lägga in upp till 7 nödkontakter.
Hur fungerar kopplingen till larmcentral via Plegium Premium?

När du aktiverar din smarta försvarsspray eller larmknapp, så skickas dina nödlarm direkt till en larmcentral som i sin tur kontaktar polis om din situation och plats.

Denna tjänst ingår i din Plegium Premium-prenumeration och ingen extra kostnad tillkommer.

Vad är skillnaden mellan Plus och Premium?

Båda abonnemangen ger dig live-tracking, virtuell larmknapp i appen, möjlighet att lägga till fler nödkontakter med mera. Skillnaden är att Premium även har koppling till larmcentral.

Hur mycket kostar Plegium Premium?
En Plegium Premium-prenumeration kostar 99 kr per månad, och du kan testa tjänsten gratis i en månad. Du kan när som helst avsluta ditt abonnemang. Du kan även välja en årlig prenumeration för 799 kr per år.
Vad kostar Plegium Plus?
En Plegium Plus-prenumeration kostar 49 kr per månad, och du kan testa tjänsten gratis i en månad. Du kan när som helst avsluta ditt abonnemang. Du kan även välja en årlig prenumeration för 399 kr per år.
Hur skaffar jag Plegium Plus eller Premium?

Plegium Plus och Plegium Premium går att köpa direkt i Plegium-appen. Öppna appens hemskärm och klicka på knappen "Registrera dig". Du kan sedan välja om du vill ha månads- eller årsabonnemang och ange din betalningsinformation.

Både Premium eller Plus finns tillgänglig att testa gratis i en månad, och du kan avsluta din prenumeration när som helst. Abonnemanget förnyas automatiskt om de inte avslutas inom 24 timmar innan slutet av den nuvarande perioden.

Hur avslutar jag min Plus- eller Premium-prenumeration?

Du kan när som helst avsluta din Plegium Plus- eller Premium-prenumeration inne i Plegium-appen. Gå till inställningsmenyn > Profil och konto och klicka på knappen "Hantera prenumeration".

Du kan även stänga av din prenumeration genom din mobiltelefons inställningar. För iOS-användare, gå till Inställningar > [Ditt namn] > iTunes & App Store > Tryck på ditt Apple-ID > Visa Apple-ID > Prenumerationer > Plegium Plus/Plegium Premium > Avbryt prenumeration. För Android-användare, gå till Google Play Store > Tryck på menyikonen > Prenumerationer > Plegium Plus/Plegium Premium > Avbryt prenumeration.

Notera att processen för att säga upp en prenumeration kan variera beroende på plattformen du använder. Om du har problem med att avbryta din prenumeration, kontakta Plegiums kundsupport för hjälp.

Kundservice

Undrar du fortfarande över något?

Om du har några andra frågor, vänligen kontakta oss via formuläret eller skicka ett e-postmeddelande till contact@plegium.com .